ZAVETNIK: sveti papež Janez Pavel II.


Na sliki skavtinja Marija Lovšin (steg LJ 4, por. Atelšek) od svetega očeta Janeza Pavla II. prejema baklo, prižgano na velikonočni sveči. 

"Blagor vam, če se vaš pogled ne bo zaustavil 
zgolj na površju stvari in oseb, ampak bo znal prodreti dogodkom v srce; če boste znali preko vidnega in otipljivega razbirati bistveno, ki je vedno skrito in zastrto, da bi ga potem mogli svobodno podariti in sprejeti. Blagor vam! Dragi prijatelji, še enkrat hvala za vašo dobrodošlico. Korajža velja! Hodite v veri, upanju in ljubezni! Odprite sebe in vse vaše bivanje navdihom Svetega Duha in pustite, da vas On popelje na odprto morje tretjega tisočletja. Papež 'ma vas rad!" (Janez Pavel II. v Postojni 1996)

S srečanji smo vepri pričeli 22. oktobra 2011, ko smo v Cerkvi prvič praznovali god blaženega papeža Janeza Pavla II. V kapelici Jezusovih blagrov v Papirnici nas je že takrat spremljala podoba njega, ki je v marsičem zaznamoval (tudi) našo generacijo. Leta 1996 nas je bilo okrog 60 tisoč mladih, ki smo skupaj z njim v Postojni praznovali njegov 76. rojstni dan. Slovenijo je obiskal še enkrat, leta 1999, ko je za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška. Z njim smo se imeli priložnost srečati še večkrat na Svetovnih dnevih mladih, za katere je dal leta 1985 pobudo prav on.

Svetniški papež mnogih presežkov je zadnja leta življenja zaradi bolezni veliko trpel in nam vse do konca dajal zgled spoštovanja človeškega življenja. Umrl je 2. aprila 2005, na predvečer druge velikonočne nedelje, ki jo je prav on razglasil za nedeljo Božjega usmiljenja.

Za blaženega je bil razglašen 1. maja 2011, za svetnika pa 27. aprila 2014, obakrat na nedeljo Božjega usmiljenja. 
Za zavetnika Veje prekaljenih smo ga izbrali 24. junija 2012 na sotočju obeh Sor v Škofji Loki. 

SVETI JANEZ PAVEL II. - PROSI ZA NAS!